Konsthantverkare

Konsthantverkare

Våra duktiga konsthantverkare ger ett brett utbud med verk i skinn, ull, glas, trä, metall mm.

Gör ett virituellt besök här på hemsidan eller besök oss inne i Jens Jacobsens Hus.



VEM ÄR HANS OCH GUNNEL?


Här kan du läsa vem Hans är, vad Gunnel gör och hur Bergisa får sina idéer. Alla i KIY finns med! Och om du är extra nyfiken så kan du länka dig vidare till bla Lottas instagram och Helenas hemsida.

Lotta Franchell

stickade kläder

Jag är uppfödd i ett krukmakeri och kanske var det där det skapades, mitt hantverksintresse.
Jag lockades att pröva flera olika material, medan de textila teknikerna tog över mer och mer.

Nu är jag sedan många år intrasslad i ullgarnet och trivs förträffligt med det.
På en enkel handstickningsmaskin tillverkar jag koftor, tröjor, tunikor, klänningar och sjalar.
Mjuka stillsamma gråtoner samsas med sprakande färgkombinationer.
Specialtillverkade knappar i egen design, sammanfogningar och sparsmakade utsmyckningar
med hjälp av virknålen, ger intressanta upptäckardetaljer för ögat.

Bergisa Hildebrand

tovning, ecoprint

I många år har jag odlat mitt intresse för textil. Jag har provat stickning, virkning, vävning, spinning, broderi, knyppling, tovning, färgning och kontaktprint.

Tovning av ull och siden är en av mina absoluta favorittekniker som ger vackra och användbara textilier.

Inspirationen till färgsättning av mina alster hämtar jag från natur och konst.

Lena Hillerström

lammskinnsprodukter

Jag syr i fårskinn med inriktning på traditionell sömnad och folklig tradition. Fårens vackra ull förvandlas till garn eller kardflor, en del färgas för hand men en del förblir i sin naturliga färg. Vissa av de grå eller vita skinnen sys för hand med vaxad lintråd till fälltäcken, västar, kragar, axelvärmare, en boa eller en barnväst bland annat. Skinnhantverken, som ofta sys på beställning, kan dekoreras på hudsidan med tryckta bilder som förväntas föra med sig fruktsamhet, skydd, lycka och rikedom, allt enligt en gammal tradition då bild och symbolvärlden var viktig för människan. Större arbeten som fälltäcken signeras med LMH och årtal eller med mottagarens initialer och årtal.


Min ateljé Ekholma Lamm har jag här i Jens Jacobsens Hus. Välkommen att kika in!


Gunnel Mårtensson

damastvävning/formgivning

Damasttekniken är för mig ett fascinerande och koncentrerat enmansarbete, möjligheterna oändliga i mönsterskapandet, utmanande med sin problematik, men också klara regler att hålla sig till.
Jag använder ett tunt entrådigt lingarn i varpen. Långsamt inslag för inslag, växer väven fram. En väv som blir till dukar, servetter, tabletter, löpare, bilder, kuddar och dynor. Det är lustfyllt att väva!

Den skönaste känslan i vävningen är när jag använder mitt eget odlade lin som inslag. Lin som jag har odlat på vår gårds mark, ryckt, bråkat, skäktat, häcklat, för att till sist före vävningen spinna på spinnrock.

Magnus Nilsson

smide

Svartsmed och tvåfaldig nordisk mästare i konstsmide.

Smedjan finns i Villie, Rydsgård. Här tillverkas allt mellan himmel och jord. Staket, grindar och räcken, men även mindre bruksföremål. Jag reparerar och restaurerar också gammalt smide. Mina kunder är både privatpersoner och företag. Vill du lära dig smida så håller jag smideskurser.


På Konsthantverkarna i Ystad hittar ni ett blandat sortiment.

Krokar stora som små. Ljusstakar av olika sorter. Skohorn, grillgafflar och kapsylöppnare ryms också på hyllorna.

Både traditionellt smide, men också modernare design.

Lena Palmgren

krukmakare

Hos ”Krukmakaren i Ystad” det vill säga hos mig görs ”Tornväktaren”. Den har i alla tider varit den stora Ystadsymbolen. Eftersom varje generation krukmakare i den gamla Apoteksgården sätter sin prägel på den lille väktaren blir den lätt ett samlarobjekt.
I min verkstad har barnen ett stort sommarnöje - möjligheten att själv prova på att dreja.
I Apoteksgården har jag inrett ett keramikmuseum. Här kan du se keramik som tillverkats hos Krukmakaren i Ystad.

Hans Prybil

guldsmed, guld- och silversmycken

Det är kärleken till den fantastiska metallen guld som har tjusat mig som utövare av guldsmedskonsten.


Jag tycker om kontraster och blandar gärna silver och guld i mina alster och likaså ädla stenar och pärlor.

Stine van Wynsberghe

textila bilder

På Konstakademin i Frankfurt/Main lärde jag mig att måla i tempera, men bara kort därefter fick jag av en slump en påse tygbitar. Detta var starten till 60 års skapande och arbete med textila applikationer. Jag har utvecklad en egen teknik och stil och förser mina bilder ofta med texter.

Annelise Westlund

textil

Skaparglädjen har alltid funnits i min tillvaro. Det kan vara allt från miljöer till minsta lilla accessoar. Jag arbetar i ekologiska tyger så långt det bara går, som lin, bomull, ull och bambu, och det sedan 2008 då jag formgav/designade dessa ständiga multifunktionella hårband, pannband, scarfs....kärt barn har många namn. De används av alla och vid olika tillfällen.


När jag laborerar med tygerna, färgarna och trådarna får jag en härlig känsla av glädje, balans och trivsel....och som jag då ger vidare till mina användare!


Det känns, som att de ligger i tiden och som ett komplement till allt annat;)

Eleonore Nilsson Odén

skulptur i keramik och glas

Händer minns. Fingrar känner och formar. Väsen vaknar sakta. Och så vila, iaktta och forma igen.


Folktro en källa till inspiration och jag vill gärna bevara och levandegöra berättelser från förr. I skånsk fylelera skulpterar jag mjölkharar, nattramnar, bäckahästar och fåglar.
Ljuset är medskapare i arbetet med glas och förändrar uttryck och färg. Ibland tecknar jag med en kråkfjäder i glaspulver på transparent glas. Det ger ett spontant och skissartat uttryck.


Jag har ateljé i Sälshög utanför Tomelilla och driver Odéns Bild & Förlag. Utöver konsthantverket illustrerar jag bilderböcker, medverkar i utställningar och arrangerar kurser i teckning och måleri.

Lena-Britt Cato

keramiker

Jag heter Lena-Britt Cato är keramiker sen över 40 år tillbaka och med lång pedagogisk erfarenhet. Jag arbetar i min keramikstudio som ligger i skogskanten med inspirerande natur på Romeleåsen. Här kan jag också ta emot dig som vill sätta händerna I leran och skapa egna alster med privat handledning.
Jag arbetar mestadels i stengodslera, som är stark och bränns högt med glasyrer i naturliga färgskalor. Mitt bruksgods kan användas till mat, i mikrougn och kan diskas i maskin.
Lergodslera använder jag till handdrejade oglaserade krukor med glaserade fat i stengods.
Ibland arbetar jag med rakubränt gods, en speciell metod där man bränner utomhus i en enkel gas- eller vedeldad ugn. Glasyrerna krackelerar och lämnar en porös yta med spännande mönster.


Ann-Louise Månsson

textil och tovning

Mitt material är ull i alla dess former. I början på 80 -talet upptäckte jag vilket fantastiskt material ullen är.

Varmt, slitstarkt, formbart, miljövänligt och inte minst vackert.

I tovningen bearbetas ullen med såpa och vatten. Det är spännande att förena en gammal teknik med moderna mönster och användningsområden.

Jag tillverkar dynor, käpphästar, handdockor, kärl, bilder m.m

Min inspiration hämtar jag i naturen, från sagor och väsen, runor och tecken.

Calle Warfvinge

möbelsnickare

Jag är gammal båtbyggare med examen från Storbritannien. I dag har jag dock bytt ut båtar mot kvalitetstrappor och trämöbler. Här på KIY kan ni se bord, pallar och stolar - alla gjorda utav träd jag själv fäller på min gård i Nävlinge.


Jag blandar gärna olika träsorter i mjuka följsamma former som ger var pall och stol sin unika historia och utseende.

Robert Bengtsson

formgivare och hantverkare

Hållbarhet är viktigt för mig som formgivare och hantverkare. Jagskapar tidlös och funktionell design med långlivade och naturnära material i fokus.


Förutom egen design så tillverkar jag produkterna hantverksmässigt och småskaligt i min studio i Vellinge.

Många produkter ingår i ett smart och modulärt system som vidareutvecklas över tid och där funktion och formuttryck lätt kan förändras med de egendesignade objekten, integrationsprodukter och användarens egna favoritobjekt. Ambitionen är att skapa hållbara upplevelser och ett långsiktigt värde för användaren.